Описание
Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, обучаващи се по професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“. Разработен е съгласно утвърдените от Министерството на образованието, младежта и науката учебни програми. Като учебно помагало би могъл да се ползва и от студенти в колежи и университети по специалности, свързани с кетъринга и туризма. Подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри за системата на общественото хранене и кетъринг-кулинарното производство. Може да се ползва и от работещите в организираното хранене и кулинарната индустрия.
В учебника се разглеждат основни въпроси, свързани с кулинарната технология. Разгледани са технологичните процеси, както и промените, които настъпват с хранителните и други вещества при кулинарната обработка. Обект са и всички етапи от цялостния технологичен процес – обработката на суровините, производството на полуфабрикати, полуготова и готова продукция. Отделено е място на кухненския персонал и средствата му за работа. Внимание е обърнато на дизайна на ястията, на качеството на кулинарната продукция и безопасността на кухненското производство. Направена е характеристика и са посочени особеностите на българската и някои чуждестранни национални кухни.
Учебникът е в две части. Материалът е структуриран по тематични направления в следните глави:
Първа част
- Организация на кулинарното производство. Персонал. Кухненско оборудване
- Органолептичен анализ на кулинарната продукция
- Производствената програма на кухнята. Меню
- Технологични процеси, използвани в кулинарната технология
- Промени при кулинарна обработка
- Предварителна кулинарна обработка на хранителни продукти. Технология на полуфабрикати
- Технология на съставки на ястията
- Технология на предястията
Втора част
- Технология на супи
- Технология на основни ястия
- Технология на десерти
- Българска национална кухня
- Чуждестранни национални кухни
- Детско и диетично хранене
- Дизайн на кулинарните изделия
- Безопасност и контрол на качеството при кулинарното производство
Отзиви
Все още няма отзиви.