12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача. По старата програма (употребяван)

12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача

Вид: помагало

Издателство: Просвета

Автор: Н. Дамянова

Година на издаване: 2014

4.13 лв.

Изчерпан

Описание

Сборникът „12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача” е предназначен за подготовка и самоподготовка на учениците, както и за проверка на техните знания и практически умения за работа с тестове.
Изданието съдържа 12 теста, които са напълно съобразени с изпитните варианти на модула за НВО през периода 2010 – 2014 г., като структурата на тестовете и видът на задачите изцяло отговарят на утвърдения от Министерството на образованието и науката формат. Това помага на учениците да знаят предварително с коя част от учебния материал е свързана задачата със съответния номер, което улеснява тяхната подготовка.
Например:

  • Въпросите от № 1 до № 4 проверяват знанията за вида и функциите на текста, четивната грамотност, логическото мислене, наблюдателността, умението да се съпоставя информацията от текста с тази от друг обект (таблица, карта, графика, схема, илюстрация, снимка и др.).

Следващите въпроси са свързани със следното учебно съдържание по български език:

  • въпрос № 5 и № 6 – вид на сложното изречение;
  • въпрос № 7 – пунктуация на сложното изречение;
  • въпрос № 8 –  свършен и несвършен вид на глагола;
  • въпрос № 9 – наклонение на глагола;
  • въпрос № 10 – значение на фразеологични словосъчетания;
  • въпрос № 11 – уместна употреба и лексикална съчетаемост на думите;
  • въпрос № 12 – цитиране на чужда реч.

Литературните въпроси от № 13 до № 18 са подредени според последователността на изучаваните автори и произведения в учебната програма по литература в седми клас. Така в тест № 1 литературните въпроси са за творбата „На прощаване в 1868 г.” от Христо Ботев, в тест № 2 и тест № 3 – за „Немили-недраги” и т.н. В последните тестове въпросите, свързани със съответната творба, са комбинирани с въпроси върху цялото учебно съдържание в 7. клас. По този начин тестовете може да се използват последователно през цялата учебна година.
Тестовете са съставени от 25 въпроса, като първите осемнадесет са с избираем отговор, а останалите до края са с кратък свободен отговор.
В края на сборника са приложени верните отговори на задачите и точките, които носят те, както и примерни насоки за разсъждение върху цитатите, дадени във въпрос № 25.
В изданието са включени и 12 текста за трансформиращ преразказ в съответствие с допълнителния модул за кандидатстване след 7. клас. Като важна за учениците информация са дадени публикуваните от МОН насоки за работа върху преразказ на неизучаван художествен текст с дидактическа задача
Сборникът ще бъде полезен на учениците и техните преподаватели по български език и литература като ценно помагало в процеса на повишаването на езиковата и литературната компетентност на седмокласниците и развиването на техните творчески умения.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.