55 златни правила. Как всяко дете да успее в училище и в живота (нов)

55 златни правила. Как всяко дете да успее в училище и в живота

Вид: книга

Издателство: Изток-Запад

Автор:  Рон Кларк

Година на издадване: 2007

ISBN: 978-954-321-302-3

10.00 лв.

Изчерпан

Описание

Повечето от тези петдесет и пет правила са приложими за всеки човек, бил той млад или стар, домакиня или лекар, политик или сервитьор. Тези уроци са за начинът, по който живеем, общуваме с другите, ценим живота и, следователно, са общовалидни.
За мен е щастие, че съм имал възможността да работя отблизо с деца и постепенно да съставям списъка с тези правила, докато той стане такъв, какъвто е днес. Той е продължение на моето възпитание, примесено с усвоените житейски уроци, както и с някои правила, чието прилагане ми се налагаше, за да поддържам дисциплината и реда сред учениците и да ги подтикна да разгърнат пълните си възможности. Но тези правила са нещо повече от това да накараме децата да се държат прилично. Те подготвят децата за онова, което ги очаква, след като излязат от класната стая, подготвят ги да разрешат всяка възникнала ситуация и им дават увереността да го направят. В известен смисъл това е план от петдесет и пет стъпки. В края на годината обичам да казвам, че учениците ми са “шлифовани”. Зная, че мога да ги заведа навсякъде, да ги поставя във всякаква ситуация и да ги изненадам с какъвто и да е урок, защото са достигнали такова ниво, че са възприемчиви към обучение и горят от нетърпение да вкусят от живота.
Рон Кларк е учител от 1995 г. Преподавал е в някои от най-проблемните училища на САЩ, последното от които – в Харлем, Ню Йорк. През 2001 г. печели наградата на Дисни “Учител на годината”.
Въведение

Името ѝ беше Мъдър. Обичаше сериала „Пътеводна светлина“, зеле и енфие и беше моя баба. Мъдър беше метър и петдесет, но когато сложеше ръце на кръста, ставаше най-високият човек в стаята. Определено беше дама, която не търпеше глупости и всички я уважаваха. Тежко и горко на онзи, който трябваше да научи това от горчив опит. Докато растях, тя живееше при нас и оказа голямо влияние върху мен, за да се превърна в онова, което съм днес. Тя е една от причините, поради които толкова държа на тези петдесет и пет очаквания, които проявявам както спрямо учениците си, така и спрямо всички хора. Тя, наред с родителите ми, ме възпита в истински южняшки дух, който включваше уважение, обноски и зачитане на другите. В допълнение към тези идеали ми беше показано как да се радвам на живота, да се възползвам от възможностите и пълноценно да изживявам всеки миг. Имах голям късмет, че израснах сред членовете на семейството си – те бяха отличен пример за това как да живея и да не приемам живота за даденост.
След като станах учител осъзнах, че на много от децата им липсват онези напътствия и възможности, които имах аз, докато растях. Опитах се да дам пример на учениците си и да им бъда модел за подражание, какъвто бяха за мен моите роднини. За да им покажа насоките или напътствията как трябва да живеят и ценят живота си, започнах да съставям този списък с уроци. За годините, през които работех с децата и гледах как списъкът нараства от пет правила до цял наръчник с житейски уроци, видях забележителната разлика в начина, по който моите ученици започваха да се държат, да се справят в училище и да уважават другите.

 

Рон Л. Кларк, младши (роден през 1972 г.) е американски възпитател, работил с ученици в неравностойно положение в Северна Каролина и Ню Йорк, основал Академията „Рон Кларк“ в Атланта, Джорджия. Кларк е автор на бестселъри и мотивационен коучър, както и вдъхновяващ педагог.

Кларк посещава училище през по-ранните си години в училищните системи на окръг Бофорт, Северна Каролина. След завършването си, целите на Кларк са да стане преподавател в университета в Източна Каролина чрез програмата за обучение на стипендианти. След дипломирането си той пътува за известно време и след това започва работа в Аурора, Северна Каролина. Четири години по-късно той започва да преподава в началното училище в Харлем, Ню Йорк. Там за пръв път усеща колко полезен може да бъде един учител за промяната на начина на живот на деца, имащи нещастието да се родят в гетата на Харлем. Кларк, заедно с Ким Беърънд, стартират академията „Рон Кларк“ през есента на 2007 г. – частно училище с нестопанска цел в Атланта, Джорджия, което следва уникална учебна програма.

След като печели наградата „Учител на годината“ на Дисни през 2001 г., Кларк е лектор пред учители, педагози и училищни съвети в цялата страна.

Към момента живее в Атланта.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.